De Volksbank – het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, Regiobank en BLG Wonen – voert een grote reorganisatie door. Daarbij verdwijnen tot 750 banen om te komen tot een besparing van 70 miljoen euro. Ook wordt de merkenstrategie omgegooid.

Bij de Volksbank werken ongeveer 4.500 mensen. Het financiële concern wil de banenreductie voor 1 juli afronden. Naast het schrappen van banen sluit de Volksbank ook SNS-winkels en vestigingen van RegioBank, maar het is nog niet bekend om hoeveel locaties het gaat.

De bank wil de afzonderlijke labels schrappen en gefaseerd over naar één retailmerk. “Als onderdeel van de Volksbank hebben de merken SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen gemeen dat zij zich in het Nederlandse bankenlandschap onderscheiden door een sterke klantrelatie en het maken van maatschappelijke impact. Door deze krachten te bundelen ontstaat er één herkenbaar, sterk bankmerk met een onderscheidend maatschappelijk profiel dat bankieren makkelijk en toegankelijk maakt voor haar 3 miljoen klanten”, meldt De Volksbank in een persbericht.

Volksbank wil naar één merk: dat wordt waarschijnlijk één van de bestaande merken

De implementatie van de nieuwe merkstrategie begint in 2025 en zal naar verwachting binnen drie jaar zijn afgerond. Later dit jaar wordt de nieuwe merknaam bekendgemaakt. In een toelichting zegt topman Roland Boekhout tegen het ANP dat “het voor de hand ligt” dat het nieuwe retailmerk een van de bestaande dochtermerken van de bank wordt.

"We kiezen er bewust voor om nu al onze plannen te delen, ook al zijn nog niet alle details uitgewerkt. In plaats van af te wachten, zetten we alvast de koers uit en ondernemen we actie waar mogelijk. Onze medewerkers, klanten en partners verdienen duidelijkheid over de stappen die we gaan nemen om een sterkere, toekomstbestendige bank te worden die voortbouwt op een breed maatschappelijk fundament”, geeft Boekhout verder aan in een perstoelichting.

De Volksbank, sinds 2013 in staatshanden, kampt ook met hogere kosten om witwassen door klanten tegen te gaan. Daarvoor huurt het bedrijf meer mensen van buitenaf tijdelijk in. Dit doet de kostenbesparing als gevolg van de banenreductie teniet.

De bank dreigt een boete te krijgen voor tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen. Onlangs maakte De Nederlandsche Bank ook bekend dat een geldstraf dreigt om mogelijke gebreken bij het risicomanagement.

Begin oktober werd nog bekend dat het kabinet aanstuurt op een privatisering van de Volksbank via een beursgang of onderhandse verkoop, zo meldde minister Eelco Heinen van Financiën aan de Tweede Kamer. Hij volgde daarmee een advies van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

LEES OOK: Dit zijn de 4 beste marketingcampagnes van 2024: gouden Effie voor HEMA